Örömmel osztom meg Önökkel a jó hírt, hogy 2020 júliusában megjelent a német Taschen Kiadó rég várt, „TAROT” című 520 oldalas könyve. A Library of Esoterica sorozat első kötete, amely az istenihez való kapcsolódásra való kreatív törekvéseket dokumentálja, megmutatja, hogy attól, hogy egy alkotás tarot-ként jelenik meg, még nem kell giccsesnek lennie – művészi is lehet.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy e jeles, nemzetközileg is elismert művészeti könyvkiadó publikációjában a Kazanlár tarot-ból az első lapot, A Mágust megjelenítették, aki így olyan „nagyágyúk” mágusainak társaságában árulhatja portékáját, mint Salvador Dalí, Mantegna, Bonifacio Bembo, André Breton, hogy csak néhányat említsek a kiadványban szereplő több mint 500 kártyalap alkotói közül.

A Taschen Kiadó szerzője, Jessica Hundley kommentárjában így méltatja alkotásomat, a Nagy Arkánumok Mágusát (79.oldal):

„Kazanlár Aminollah Emil: Kazanlár Tarot, Irán/Magyarország, 1990

E tarotkártya először Ecumenical Tarot (ökumenikus tarot) címmel jelent meg, hiszen e kártyacsomag, melyet a művész, Kazanlár Emil alkotott, egy gazdag, színes, igen aprólékos, illusztratív stílusban kombinálja a keresztény és az iszlám képi világot. Kazanlár mind a nagy, mind pedig a kis arkánumok (titkok) egyedülállóan expresszív ábrázolásaihoz iráni örökségéből, valamint fogadott otthona, Magyarország ikonográfiájából, népművészetéből merít ihletet.”

A könyvről bővebben itt olvashatnak angolul: https://www.taschen.com/pages/en/catalogue/art/all/08003/facts.tarot.htm