Egy számomra érdekes könyv jelent meg Iránról az STB kiadó gondozásában.

Nagyon sok ilyen jellegű regényes életrajz látott már napvilágot, a magam részéről azért szerettem, mert ez a mű korrekt tájékoztatást ad az akkori politikai helyzetről.

A történet 1962-től kezdődően az iráni iszlám forradalom kitörésének időszakáig tartó intervallumot dolgozza fel egy feleségként Iránban élő amerikai nő szemszögéből.

A regényt írta  Sara Harris Barbara Mosallai Bell visszaemlékezései és elbeszélései alapján.

A 18 éves Barbara megismerkedik egy elbűvölő művelt csinos gazdag perzsa herceggel, aki Amerikában tanul. Egymásba szeretnek megkéri a lány kezét és  elutaznak Iránba. A perzsa herceg a lány nagymamájának egy csillagászati összegű szőnyeget ad ajándékba megköszönvén, hogy ilyen lányt nevelt számára.

Eddig a történet tündérmesébe illő.

Megérkeznek a teheráni repülőtérre, ahol az egész család várja őket, majd kocsival elhajtanak a család kastélyába. Itt a lányt elképesztő gazdagság és pompa fogadja. A család feje az öreg herceg, akinek az egész család feltétlen engedelmességgel tartozik. A szűkebb család kb. 30 főből áll, ők ott is laknak együtt a kastélyban. A családtagok minden nap beszámolnak a családfőnek napi dolgaikról. Amennyiben ez nem nyeri el  a nagyapa tetszését, akkor nyilvánosan leköpködi  családtagjait.

Egyébként az öreg herceg rendkívül művelt, kívülről fújja a híres költők verseit akár órákon át is tud szavalni. Mindemellett megfér az, hogy időnként pedofiliát követ el.

Teljesen elfogadott az a szokás is, hogy a perzsa hercegek szolgáikat használják homoszexuális vágyaik  kiélésére. Ezek a szokások egyáltalán nem számítanak elítélendő cselekedeteknek.

Az ifjú menyasszonynak alkalmazkodnia kell a körülményekhez és az esküvő előtt teljesítenie kell a család követeléseit különösen azokat, amelyeket az anyósa támaszt vele szemben, aki 13 éves korában szülte a fiát.

Mindezek elviseléséhez nagyon sok segítséget nyújtanak a család nőtagjai, akik között sok művelt egyetemet végzett ember van. Ők tanítják Barbarát a iszlámra, a perzsa kultúrára.

Megtörténik házasság kötés. Melynek során az Amerikában még elbűvölőnek tűnő udvarlóból a feleségét megvető őt használati tárgynak tekintő férj új arca bontakozik ki. Barbara  bármilyen  próbálkozása után sem változik a helyzet.

A férj mindig a családja véleményét tartja elsődlegesnek a feleségét soha semmilyen körülmények között nem védi meg. Az igazság nem számít.

Mindezek ellensúlyozására ott a hatalmas gazdagság, melyből a feleség is részesül.Az országon belül magánrepülővel közlekedhet rokonok látogatására, de egyedül szállodában nem szállhat meg, ekkor a rendőrség haza toloncolja Teheránba, és ha a férje nem váltja ki börtönbe vetik.

A férj korlátlanul kihasználja feleségét politikai céljainak eléréséhez megparancsolja, hogy szeretője legyen egy befolyásos embernek, aki ezek után segíti a férjet politikai céljainak elérésében. Viszont Barbara tanulhat a teheráni egyetemen,a hol fel is veszi a pszichológia szakot. Közben két leánygyermeket szül a férjének, aki csak szarosokként fogadja az újszülötteket és ismét csak megaláztatás az osztályrésze, mert csak lányokat képes világra hozni.

A házasság a brutális testi fenyítésektől sem mentes, ez kiterjed az ártatlan leánygyermekekre is. Előfordul hogy a család férfi tagjai részéről szexuális zaklatás is éri a kislányokat.

Amikor a férje brutalitását, mely a kislányokra is kiterjed, képekkel dokumentálja és segítséget kér Mohamed  Reza Pahlavi sahtól a sah elutasítja őt, és szemtelen viselkedése miatt börtönbe veti.

Barbara ezek után elhatározza, hogy lányaival visszatér Amerikába. Ez azonban csak a férje beleegyezésével lehetséges, mivel ha valaki iráni férfihez megy  feleségül köteles alávetni magát az iráni törvényeknek.

Nagyon nehezen sok-sok protekcióval sikerül elérnie, hogy a lányokkal visszamehet Amerikába. Közben születik egy fiú gyermek is, akit nem vihet magával és a férj a saját képére formálja a fiút. A hazatérésben segíti őket Farah királynő a sah felesége,valamint egy Hoveida nevű miniszter.

Amerikába megérkezvén nagyon sok megaláztatás éri a lányokat, osztálytársaik soha nem fogadják el őket, mindig csak kívülállók. Nem találják meg az identitásukat. Ez vezet el ahhoz,h ogy nem egy időben, de mindkét lány átmenetileg visszatér Iránba, hiszen  hiányoznak nekik a rokonok, nagyszülők unokatestvérek, és valljuk meg a mesés gazdagság.

A kisebbik lány részt vesz a forradalomban is. Nagy-nagy döbbenettel éli meg, hogy a forradalom sem hozza meg a nők egyenjogúságát, holott együtt harcoltak a férfiakkal a forradalom  kivívásában.

Felnőtt életüket mindketten férjes asszonyokként Amerikában élik.

Írta: Sara Harris
Cím: Hercegasszony voltam Teheránban
Barbara Mosallai Bell visszaemlékezései alapján
Kiadó: STB Könyvek, Kistarcsa, 2010
Oldalszám: 268.p.
ISBN: 9789632590509
Fordította: Árokszállásy Zoltán