Cikk címe: Magyar motívumokat is használ miniatúráin – Kártyafestő jós
Szerző: „J.ZS.”
Dátum: 1995. augusztus
Forrás: Blikk – II. évf. 183. szám

Tata – A fehérmágia felsőfokú művelője Kazanlár Ámin Emil (58) nemcsak kártyajóslás nagymestere, de az ecsettel is kitűnően bánik. Jóskártya-, vagyis tarot festő. A világon először nemcsak ősi képrendszerrel, hanem magyar motívumokkal
Dervisruhában, fekete kaftánban, perzsa mintás fejfedőben nyit ajtót. lakásába lépve a fehérre meszelt falakat díszítő festett képek a kissé szokatlan berendezési tárgyak furcsa szorongást keltenek. Az asztalon üveggömb – a jósláshoz elengedhetetlen, segít a koncentrálásban. A kártyák kiterítve; használatra várnak.

Kazanlár Ámin Emil Teheránban született. Már gyermekkorában festegetett, és később az ottani képzőművészeti akadémián középkori miniatúra szakon végzett. MIután a szülei elváltak – az édesanyja magyar volt -, 23 éves korában Magyarországra költöztek. Dolgozott bábszínházban mint jelmeztervező, a Parlamentben mint (francia, spanyol, angol, perzsa) tolmács, majd az Idegenforgalmi Propaganda Kiadó vállalathoz került.

Folyamatosan foglalkozott jóslással és tarotfestéssel. Nem pénzért, csak úgy, saját maga és ismerősei szórakoztatására. Először egy volt kolléganője kérte, mondja meg, mi várható a munkahelyén.

– Három nap múlva meghal a főnököd, és egy új lép a helyébe – olvasta a mágus a kártyából. – Á, az lehetetlen, hiszen negyven öt éves, sportol, egészséges, mint a makk – cáfolt a titkárnő. Három nap múlva azonban csörgött Emil telefonja. Jóslata beigazolódott, a főnök valóban meghalt, szívinfarktusban.

A jós állítólag időtlen. A múlt és a jövő közt sétál képzeletben, és elmondja mit lát. Mindenki saját maga dönti el, hogy amit hallott, azt elhiszi-e vagy sem.