cikk címe: Perzsa hercegi titok – A homokóra szemcséi című könyv magyarul
szerző: Illés Sarolta
dátum: 2012.10.17.
forrás: http://goldspirit.hu/perzsa-hercegi-titok

„Súlyunkat nem mi magunk, a mérleg dönti el, s az élet mutatja meg, mennyit érünk.”

christian 250Christian Pahlavi, az iráni sah unokaöccse e mondattal zárja A homokóra szemcséi című könyvének előszavát. A szerző titkokkal átitatott, az ezeregyéjszaka meséibe illő életének története a napokban jelent meg hazánkban magyarul. A Tarandus Kiadó gondozásában kiadott könyv 2012. október 15-én megrendezett sajtótájékoztatója önmagában is izgalmas élményt nyújtott, hiszen a könyv szerzőjének gyermekkori barátja, Kazanlár Áminollah Emil nyugalmazott egyetemi tanár, a tarot mestere izgalmas történelmi, politikai, családi háttér információkat tárt a hallgatóság elé.

A könyv stílusa, nyelvezete önmagában egyedülálló élményt nyújt az olvasónak. A könyv fordítója, Kazanlár Szilvia Fatima, Kazanlár tanár úr lánya, nemcsak a francia nyelv kiváló tudója, hanem anyanyelvét is remekül, gazdag szókinccsel alkalmazza. Manapság rengeteg olyan könyv kerül a kezünkbe, amelyek eredeti nyelven ugyan élvezhető olvasmányok, ám a magyar fordítás nehézkessé teszi szövegüket, sőt nagy részük hemzseg a fordítási, stilisztikai hibáktól. Ezért kincs Kazanlár Szilvia Fatima munkája. A jó fordítás lehetővé teszi, hogy az olvasó átadhassa magát a választékos stílusban megírt történet folyamának.

A sajtótájékoztatón Kazanlár tanár úr izgalmas háttér információkat tár a hallagatóság elé. A képen balról jobbra látható: Réti Attila (a Tarandus Kiadó vezetője), Kazanlár Áminollah Emil tarot mester (Christian Pahlavi barátja), Kazanlár Szilvia Fatima (a könyv fordítója)

Christian Pahlavi önéletrajzi emlékeket felvonultató művén keresztül feltárul előttünk az 1941-ben, Párizsban francia anyától és egy ott állomásozó német katonaorvostól született gyermek élete. a homokóra szemcséi könyv 250A háború oly rövidre szabta szülei közös történetét, hogy Christian egészen 2004-ig nem is tudta, hogy létezik egy vér szerinti édesapja is. Elejtett szavak ugyan utaltak titkokra, de mivel ötéves korában gyönyörű édesanyját feleségül vette az iráni sah öccse, Ali-Reza Pahlavi herceg, aki fiaként szerette és a nevére is vette Christiant, a téma sosem került terítékre. Christian tízéves volt, amikor szüleivel Teheránba költözött. Ifjúvá cseperedve a sah udvarában alaposan belevetette magát az ottani kozmopolita aranyifjúság életébe, egészen az1979-es iszlám forradalomig. A homokóra szemcséi című könyv a mesébe illő családtörténete mellett bepillantást nyújt az iráni uralkodói elit mindennapjaiba. Az olvasó közelebb kerülhet egy titokzatos és hermetikusan zárt országhoz, Iránhoz. A Réti Attila vezette Tarandus Kiadó csapatának köszönhetően a könyv borítója és szerkesztése méltóan tükrözi annak értékét.

Christian Pahlavi a Nice Matin nyugalmazott  rovatvezetőjeként ma Franciaországban, Nizzában él. Az élet mindig tartogat fordulatok: Christian abban a házban tölti mindennapjait, ahol 1904 tavaszán Jókai Mór utolsó regényét megírta. A ház falán emléktábla áll.