cikk címe: Magyarbarát királyi sarj
dátum: 2012-10-13 14:15:54
szerző: Híres Gabi
forrás: http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/magyarbarat-kiralyi-sarj-2114225

Budapest — Fejből sorolja a budapesti hidakat Christian Pahlavi (71), akiből majdnem perzsa sah lett, és akinek már nálunk is kapható életrajzi kötete.

A homokóra szemcséi írója nem véletlenül járt nálunk a rendszerváltás után. Gyerekkori barátját, Kazanlár Emilt (73) akarta megtalálni, aki a könyvét most magyarra fordította.

Az író Párizsban egy francia anya és egy német katonaorvos törvénytelen kapcsolatából született, de ötéves korában édesanyja már a Párizsban tanuló fess katonába, az akkori iráni uralkodó öccsébe, Ali-Reza Pahlavi hercegbe volt szerelmes. A herceg a fiút fiaként ismerte el, Christián a Perzsa Császárság potenciális trónörököse lett. Az író rendkívüli közvetlenséggel mesél a fényűző környezetben eltöltött gyerekkoráról.

Christian Pahlavi önéletrajzi kötete már magyarul is kapható
– Az elesettek megsegítése volt az elsőrendű szempont nálam – mondta a Vasárnapi Blikknek nizzai otthonából Christian Pahlavi.
– Az uralkodói cím volt az utolsó, amire valaha is vágytam. Mindig is szigorú elvek szerint éltem, pontosan tudtam, mit akarok, és abban nagyon kitartó voltam. Például amikor a fejembe vettem, hogy felkutatom Budapesten szeretett barátomat, semmi nem állhatott az utamba, de így voltam a nősüléssel is. Félig cseh származású feleségemet még az iskolában ismertem meg, és máig kitartunk egymás mellett.

Az író, akinek 14 unokája van, nyugdíjazása előtt a Nice Matin rovatvezetője volt, és valami véletlen folytán pont Jókai Mór nizzai házában talált otthonra, ahol most is lakik.