Cikk címe: Kulcsszavak és mesék a Kazanlár Tarothoz
Dátum: 2010. július
Forrás: Rendelő Magazin 3. évf. 27. sz. 15. o.

Megjelent Kazanlár tanár úr új könyve, amely az általa megfestett Kazanlár Tarot megértésében ad nagy segítséget. A 80 táblaképből álló festménysort 1994-ben fejezte be, és itt okvetlenül meg kell említeni, hogy az egyiptomi, perzsa és hindu figurák mellett, a tarot történetében először, az Ő kártyáin jelennek meg a magyar legendárium alakjai: Szent István, Csaba királyfi, Szent Margit, Emese, Toldi és Ferenc József. Az Ő munkái ökumenikusok, többféle vallási megközelítést tartalmaznak.

A szerzőről:
Dr. Kazanlár Áminalojjah Emil a régi Perzsia területén, a mai Iránban született, és huszonhárom évesen költözött édesanyja hazájába, Magyarországra. Iránban állami bábszínházat alapított, majd a teheráni képzőművészeti főiskola miniatúra szakán tanult festészetet. Budapesten az ELTE spanyol és francia szakán diplomázott, filozófiából doktorált, a bölcsész karon tizenegy évig volt perzsa nyelvi lektor. Dolgozott a Parlamentben mint francia, spanyol, angol és perzsa tolmács, volt újságíró és dolgozott az iráni nagykövetségen.

A most megjelent könyvében, a szerző megajándékozza az olvasót, néhány csodálatos perzsa tanmesével is, amelyekben felfedezhetők a tarot szimbólumai.

Ebből egy kis ízelítő:
„Hol volt, hol nem volt, élt egyszer réges-rég egy szegény öregember, akit úgy hívtak, hogy Báktijar, azaz akit támogat a jó sors. Egy szép napon Báktijar hajnalok hajnalán felkelt, és így szólt a feleségéhez:
– Anyóka! Tégy kérlek egy kevés kétszersültet, és juhsajtot a hátizsákomba, el kell utaznom.
Elcsodálkozott az asszony:
– Hová gondolsz öreg? Vénségedre merre akarsz te utazni? Netalántán az bosszant, hogy teljes nyugalomban majszolhatod idehaza a kenyeredet, vagy tán sokallod a még el nem koptatott cipődet, ahelyett, hogy örülnél annak, hogy a saját otthonodban lehetsz!
De az öreg megmakacsolta magát:
– Anyóka! Te csak ne avatkozzál a férfiak dolgába! Tudod, az éjjel álmodtam valamit. A látomásom sugallata után kell erednem.”

A könyvet kizárólag a Kazanlár Kiadó forgalmazza.
www.kazanlar.hu