Újság: Egyetemi Lapok
Dátum: 1971. március 22. 13. évf. 5. sz.

A két éve alakult Eötvös Marionett Stúdió (vezetője Kazanlár Emil) március 23-án bemutatja új műsorát az Eötvös Klubban.

Az eleinte csak három tagból álló, ma viszont már tizenkét szereplővel működő együttes a bábműsor sajátos formáját alakította ki. Az eredeti ősi bábjáték és pantomim (gondoljunk csak a japán No-játékra) az európai ember számára hosszadalmasnak, unalmasnak tűnik. Ezért választották a csoport tagjai azt a megoldást, hogy a szavalatot, a bábjátékot, és a pantomimet egy esten belül váltogatják. Ez egyrészt mozgalmasabbá, másrészt pedig változatosabbá teszi az előadást. Ugyanakkor nem állítanak össze negyedóránál hosszabb bábmeséket.

Ami a bábjátékok technikai részét illeti, a perzsa, hindu paraván-rendszerrel dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy a tetőtől mellmagasságig van takarás, előtte a díszletek, így a bábjátékosok nem a zsinórpadlásról, hanem állva, rövid zsinóron mozgatják a bábokat.

Egyébként a görög, aszték és iráni legendák, illetve székely népballadák bábváltozataiból, orfikus énekekből, iráni tavaszzáró versekből összeállított műsor a Mesék az emberről címet viseli.

– ky –