Cikk címe: Moh császár kegyetlen volt – Bábu a sziklák mögött
Szerző: Hegedűs Mária (h—űs)
Dátum: 1973. július 17.
Forrás: Esti Hírlap,  2. o.

Érdekes kötetet adott ki a Corvina

A monda szerint Sivának, az istenek istenének első felesége, Párváti egy napon férje távollétében gyönyörű bábút készített. Attól tartott azonban, Siva rossz néven veszi, hogy ő is alkotott valami emberfélét. Ezért a bábút sziklák mögé rejtette. De Siva harmadik, mindent látó szemével tudomást szerzett a dologról. Annyira megtetszett neki a bábú, hogy zsinegen leeresztette az emberek közé s lelket lehelt belé: szórakoztassa őket.
Moh, a kínai császár nem volt ilyen elnéző. Egy napon magához hívatta birodalma legügyesebb bábjátékosát. A bábos nagyon örült a megtiszteltetésnek, s olyan bábukat készített, amelyek élethűen nyitogatták szájukat, mozgatták a szemüket és az ujjukat. Elkövetkezett a nagy nap. A császár valamennyi felesége megjelent az előadáson. A játékos remekelt csodálatos bábúival… és nem várt hatást ért el. A császár azt hitte, hogy a figurák valóban élőlények, törpék, gyakori kacsintgatásukkal – amivel a bábos mozgatható szemükre akarta felhívni a figyelmet – nincs más céljuk, minthogy kikezdjenek a feleségeivel! Nyomban elrendelte a bábos kivégzését. A művész kénytelen volt a császár szeme láttára egyenként széttépni élete legcsodálatosabb bábúit, hogy megnyugtassa a zsarnokot.
Ez és még sok érdekesség elevenedik meg a Corvina gondozásában megjelent A bábjáték című könyvben. A szerző, Kazanlár Emil, világirodalmi feljegyzések, mondák, mitológiai történetek nyomán nagy felkészültséggel, izgalmasan avatja be az olvasót a bábművészet műhelytitkaiba. A korabeli bábokat Ország Lili művészi illusztrációi jelenítik meg.