cikk címe: Tarot-mesék
szerző: Illés Sarolta
dátum: 2011.10.12.
forrás: http://goldspirit.hu/tarot-mesek

Beszélgetés Kazanlár Áminollah Emillel

Magyar Tarot-hagyományok a tatárjárás utánról? Mátyás udvara a fehér mágia központja? Janus Pannónius és az okkult tudományok? Marianne Lenormand kisasszony, a francia forradalom, Napóleon és a világ újrafelosztása? Sokáig tipródtam, hogyan kezdjek hozzá a hatalmas tudású, mindig az új felé nyitott és nyitó Mester, Kazanlár Áminollah Emil nagyszerű pedagógus, művész, filozófus és az ő egyedülálló Tarot-jának, a Kazanlár Tarotnak a bemutatásához. A bizonytalanságom oka most a szinte beláthatatlan mennyiségű információ, amelyet nemcsak az interjú közben „zúdított rám”- és ez még csak egy morzsája volt az ő tudásának-, hanem az is, amit az anyaggyűjtés közben összeszedtem. Hát ez lett belőle!

Kazanlár Tanár Úr a szó legnemesebb értelmében tanító mester, hiszen már az interjú időpontjának egyeztetésekor is a tanítványait tolta előtérbe: inkább róluk beszéljünk, mint azokról a dolgokról, amelyeket ő már számtalanszor elmondott újságcikkekben, a televízióban adott interjúiban (a legutóbbi interjú 2011 augusztusában készült, amely a www.kazanlar.hu weboladon érhető el).

Érdekesség
Licit alapján a Kazanlár-tarot egy használt példánya a svájci kiadásból gazdát cserélt és átkerült
Kanadából az Egyesült Államokba 150 dollárért. Így vált a Kazanlár-tarot a világ legdrágább tarotjává,megelőzvén e térén még a Dali tarot is.Egyébként a  párizsi „Palais du Tarot” a Kazanlár-tarot belgiumi kiadásának néhány példányát jelenleg meghírdette eladásra csomagonként 75
euróért.
De azért mégiscsak a mostani cikk első sorban róla szól, pontosabban a Tarot-ról, és majd később lapunk oldalain írunk Orosz Andreáról, akinek lenyűgöző mandaláit, ezoterikus festményeit mutatjuk be, no és a talán már sokak által ismert Dali Tarot magyarországi kutatójáról, oktatójáról, Gyöngyösi Annáról is, akit mellesleg Kazanlár tanár úr az utódjának tekint, és akit elhívott az interjúra is.

Kazanlár Emil: Ketten vagyunk, akiknek a Szepes Mária írt előszót a könyvéhez. Az egyik Anna reinkarnációs munkája, a Sok életem, sok halálom című mű, a másik pedig az én könyvem. Mindig nagyon büszke vagyok azokra a tanítványaimra, akik letesznek valami újat az asztalra.

Tarot-nyomok Firenzében és Magyarországon

– Létezik kettőnk tanítványaiból összegyűlt baráti kör, akikkel néha elutazunk valahova. Így barangoltuk be Firenzét is. Ugyanis ez az olasz város tele van Tarot-szimbólumokkal. Nagyon érdekes dolgokat fedeztünk fel Da Vinci műveiben. Tudjuk, hogy Da Vinci és Botticelli is megfestette a Tarot-t, mindkettőjüknek volt saját Tarot-juk, amit Savonarola el is égettetett. De például az Uffizi Képtárban egy egész termet betöltenek Pollaiolo és Botticelli ember nagyságú Tarot figuráinak festményei.

Kérdezze meg tőlem, hogy Magyarországon hol van a fehér mágia központja!

(A kérdésre máris érkezik a válasz)

– Esztergomban! A tatárjárás után, a 13. század közepén a királyi székhelyet áttették Budára, és az esztergomi királyi palota, vagyis az első magyar kőépület – amelyet még Géza fejedelem építtetett – a mindenkori érsekprímásoknak és az özvegy királynéknak lett az otthonuk. Úgy látszik nem voltak veszélyesek egymásra (kuncog a Tanár Úr- több ilyen nagyon huncut joviális kuncogás, kitörő kacagás kíséri beszélgetésünket.) Ez az első magyar kőépület, amelynek a falán egy gyönyörű tarot festmény sorozat látható, amelyeket a firenzei Alberti mester ékesítette ki a freskóival.

Sajnos a törökök Mohács után lőszerraktárnak használták az épületet, és hát a lőszer nem tett jót a freskóknak. Ami megmaradt belőle, az a négy kardinális erény, meg a Diadalszekér egy töredéke, de az összes nagyárkánum biztosan a falakon volt. A törmelékekben, megmaradt a töredékekben még más képek is felismerhetők, amelyek nem az erények pusztán. Tehát tévesen nevezték el az erények termének, több volt ott, mint csupán a négy erény.

A Tarot nagyárkánumának „bontása” – mi lehetett még a falon?

– A Tarot, mint tudjuk a nagyárkánumot, a nagy titkokat illetően áll hét erényből, hét fő bűnből, hét szentségből és áll egy obligon kívüliből, amely összeköti ezeket (ez a Bolond), és áll még a Rációból é az Intuícióból. Vitéz János (aki Mátyás király nagybátyja volt, és Mátyás regnálása alatt Magyarország minisztere és érsekprímása) dolgozó szobája nem véletlen volt a Tarot lapokkal kidekorálva. Vitéz János unokaöccse, Pécs püspöke, Janus Pannónius dolgozó szobája sem véletlen, hogy így van kidíszítve. A Mediciek megalapították Firenzében az Academia Platonicát, amely keretein belül – ugyan nem verték nagydobra – működött az Academia Occulta. Az Academia Occulta ösztöndíjasokat fogadott évente kétszer. Kik ültek egy padban? Például Janus Pannonius is kapott meghívást oda, ahol együtt tanulhatott Michel de Notre-Dame-mal, vagyis Nostradamus-szal. És hiteles forrásokat alapul véve mondhatjuk, hogy a 15. században, Mátyás király uralkodása alatt Magyarország nem mások után kullogó nemzet volt, hanem bizony az okkultizmus, a fehér mágia, és a divat fővárosa, amely divatot egész Európa lesett és követett. Marsilió Ficino az Akademia Platonika hivatalos, és az Academia Occulta kevésbé hivatalos rektora A Szerelemről (Kommentár Platón A lakoma című munkájához) című háromkötetes munkájának előszavában Janus Pannoniust, mint jó barátot magasztalja. E könyvből nagyon jól megérthető a 22 nagyárkánum és az 56 kisárkánum.

– Aki elkezd komolyan foglalkozni a Tarot-val, az kutató munkába fog, és felfedezi, hogy hoppá büszke lehet, hiszen hazánkban az esztergomi királyi palota falaira 1500 előtt kerültek a Tarot-festmények, és ugyan Prágában a Vencel téren, az úgynevezett Félpercnyi Ház falán is láthatók a nagyárkánum szimbólumai, de ezek csak 1555-ben kerültek oda.

Kazanlár-tarot-tól ugrás Lenormand kisasszonyhoz, a 18. századba

Egy kérdést mégis csak felteszek. Vajon Tanár úr miért festette meg a saját Tarot-ját, és mi vezette, hogy használjon benne magyar személyiségeket is- a világon egyedül. A válasz nagyon egyszerű, „Azért, hogy nekem is legyen egy saját tarot kártyám. A hölgy, aki tíz éves koromban megmutatta, megtanította nekem a Tarot-t, gyönyörű, kézzel festett lapokkal dolgozott. Az én Tarot kártyáimban próbáltam néhányban megfesteni azt, amit láttam, akárcsak Lenormand kisasszony….” – és máris belecsöppenünk a 18. század Franciaországába, Alancon városába, éppen egy tragikus esemény közepébe: a négyéves kis Marianne Lenormad elveszti ruhakereskedő édesapját, a varrónő édesanyja pedig kénytelen elhelyezkedni egy varrodában. A szegény sorba került Marianne mindössze négy elemi iskolát tudott elvégezni, annak ellenére, hogy kitűnő tanuló volt.

– Nos, a varrodában volt egy Marseille-i tarot kártyával jósolgató lány, aki pár fillérért kártyát vetett a várakozó megrendelőknek. A kis Marianne megkérte, hogy hadd másolja le a lapokat, és engedélyt kért, hogy ő is hadd jósoljon. Nem vették túl komolyan, de megengedték neki. Voltak, akik igénybe vették és elcsodálkoztak, mert a kislány olyanokat mondott, amikről nem is tudhatott, de beletrafált, és bejött, így később kialakult az ő kuncsaftériája is..

Egy napon a királyi udvar egyik befolyásos figurája, Giuseppe Balsamo Cagliostro, orvos, vegyész, alkimista Alancon városán keresztül éppen Párizsba tartott, ahol megállt egy öltözet udvari ruhát varratni. Ő sürgősségi felárat fizetett, csak 24 óra alatt készüljön el a ruha. Másnap reggel Cagliostro ment a ruhájáért, de egy csöppet várakoznia kellett,hogy gyorsabban teljen az idő azt ajánlották,hogy Mariann kártyát vet, melyet az úriember ki is próbált. Döbbenten hallgatta a még csak kamasz lány fejtegetéseit. Cagliostro kiváncsi volt, hogyan fejti meg Mariann a kártyák titkát. A kis Lenormand azt válaszolta: megcsinálom a hidat a két lap között. Cagliostro felajánlotta a lánynak, hogy Párizsba viszi, ahol ugyanúgy varrodában dolgozhat, de főleg Tarot jóslással kell majd foglalkoznia. A szabadidejében viszont a legjobb latin és görög tanárral taníttatja és ő maga is megtanítja geomanciára, a virágok nyelvére, és egy jó asztrológus is fog vele foglalkozni, Saint Germain gróf is tanítani fogja. Négy-öt év intenzív tanulást ajánlott fel Cagliostro. És Marianne elvállalta.

Végezetül olyan tudás birtokába jutott, hogy elkészíthette saját Tarot-ját, amelybe bele adta az összes tudását. Egy lapon belül az egyik oldalon a kisárkánumnak kellett állnia, a másik oldalon egy nagyárkánumnak. Középen a csillagfénytávolságok nyelvezete, lent a virágok nyelve szerepelt, majd egy mitológiai jelenet, és két történelmi jelenet, amelyeket aktualizálnia kellett az idők során többször is. (Emiatt később néhányszor börtönbe is került, rövid időre.) A mesterek segítségével néhány év alatt elkészült a nagy Lenormand rendszer. Az alanconi kis varrólány nagyon sok vigaszt adott, sok sikert aratott, fölkészített embereket nem nagyon kellemes eseményekre, amit megértve már jobban tudtak fogadni. Hozzá jártak a francia forradalom főszereplői, romantikusan regényes úton jutott Napoleon köreibe, hiszen ő lett Josephine, Napoleon első feleségének a jósnője, mi több a nagyhatalmaknak ő mutatta az utat Európa és a koloniák újrafelosztásákor is.

Nos, vége Kazanlár tanár úr lapunknak adott tarot meséinek.