Cikk címe: A Tarot misztériuma
Szerző: (ea)
Dátum: 1995. május
Forrás: Képes Anna 1. évf. 2. sz. 30. o.

A jóslás akkor érint meg bennünket, ha nem csak hallottunk róla, de magunk is átélhettük. Ha legalább egyszer életünkben tenyerünket tarthattuk tüzes szemű cigányasszonynak vagy szobájába léphettünk a mások által is gyakran látogatott városi jósnak. Ha másért nem, a játék kedvéért…

Kazanlár Ámin Emil-t azonban nem egyszerű jósként illik bemutatni, hanem világpolgárként, aki jósol is. Kilenc nyelven – franciául, spanyolul, angolul, olaszul, hollandul, németül, portugálul, örményül, magyarul – beszél és olvas. Dolgozott tolmácsként, perzsa lektor volt a bölcsészkaron, tagja volt a bábszínháznak s évtizedek óta foglalkozik miniatűrfestéssel és a tarot művelésével, tanításával. Öt éve főképp az utóbbiaknak szenteli idejét. A tarot elsősorban meditációs eszköz, egyben a legősibb jóslási mód.
Kara Musztafa volt a szépapa
Élete rendkívül kalandosra sikeredett az ősöknek köszönhetően: gyerekkorát ugyanis Teheránban töltötte, 23 éves korában érkezett Magyarországra. Mint megtudtam, szépapja az utolsó bécsi pasa volt, akit seregei vereségekor Szulejmán meggyilkoltatott. A törökök Európából való kiűzése ellenére azonban az ősök szívesen jöttek vissza a szép magyar lányok kedvéért, s általában közülük is választottak feleséget. Nem történt ez másképpen édesapjával sem, aki magyarországi műegyetemi tanulmányai folytán ismerkedett meg Ámin nagyváradi születésű édesanyjával. A háború elől Teheránba menekültek, ott született Ámin – a név egyébként megbízhatót jelent – Iránban 1939-ben.
Út a miniatűrafestészethez
Tizenöt éves volt, amikor egy indiai rajzversenyt megnyert egy miniatúrával. Tudását a teheráni képzőművészeti főiskolán fejlesztette tovább, majd Magyarországon Ország Lili magántanítványa lett, aki maga is ezoterikus festő volt. Ő beszélte rá, hogy folytassa a több száz éves perzsa miniatúrák hagyományait. A jóslás véletlenül csöppent az életébe, egy kolléganő rábeszélésére, de mivel kísérletiesen beváltak jóslatai, elkezdett a tarottal való jóslással, meditálással is foglalkozni. Saját maga is festett tarotkártya lapokat. Ezeket a Kassák Kiadónál nemrég megjelent Tarot című könyvében találhatják meg, de a könyv belső lapjait is ő rajzolta.
Mi is valójában a tarot?
Kártya, amellyel meditálhatunk, önismereti gyakorlatot tarthatunk, jósolhatunk – mondja Emil. – A régi egyiptomiaknál főpapi beavatási segédeszköz volt. De köztudott, hogy Lenormand Mária is tarottal jósolt Napóleonnak. Nagy és kis árkánumból áll: A nagy árkánum – azaz Nagy Titok – megegyezik a héber ábécé betűinek számával, tehát 22. A könyvemet ezek a lapok borítják.
– Elképzelhető, hogy magunknak is tudunk jósolni a könyv segítségével?
– Igen. Banális ügyek miatt azonban ne vegyük elő, csak akkor, ha valamilyen életbe vágót akarunk megtudni. Gyakran használják jelentéktelen, apró dolgok miatt a jóslás különböző egyéb formáit is. Én ezzel nem értek egyet. Viszont reggelenként érdemes lapot húzni, s a könyvben kikeresni a megfelelő szövegrészt, elgondolkodni, vajon a nap mely eseményére illik rá. Nem történnek az ember életében nap mint nap sorsfordító dolgok, de néha a szürke hétköznapok is meglepetésekkel szolgálhatnak. Este újra elővehetjük azt a lapot, amit reggel húztunk és újra végiggondolhatjuk a velünk történt eseményeket, hátha utólag is találunk benne számunkra fontosat. A meditáláshoz is segítséget ad a könyv – hiszen a benne lévő Korán és Biblia idézetek segítenek végiggondolni egy-egy szimbólumot.
– Miért lehet fontos a tarot számunkra?
– Mostanában sokakat sújt az anyagi nehézség, ezek a lapok pedig optimizmust tudnak adni, hiszen mindegyiknek van pozitív és negatív hatása. Van túlélés! – ezt sugallják.