Cikk címe: A tarot bűvöletében
Szerző: Pásztor László
Dátum: 1999. április 7.
Forrás:  Tina14. hét 12. o.

Az ezredforduló táján elképesztő módon megszaporodtak az okkult tudományok és a természetfeletti dolgok hívei. Milliók hisznek az ufókban, mások a jövőbe látás fortélyait igyekeznek elsajátítani vagy szellemekkel társalognak. Ennyire elegünk lenne a modern kor vívmányaiból? S van-e alapja megannyi megmagyarázhatatlan, csodás eseménynek? Új sorozatunkban e kérdésekre is igyekszünk választ találni, miközben főként szórakoztatni szeretnénk olvasóinkat.

Kazanlár Emil egy kelenföldi panellakás nappalijában rendezte be híres tarotiskoláját. A falakon körös-körül a mester maga festette tarotképei, melyeket egy neves svájci kiadó kártyaként is megjelentetett. Az ajtó fölött csillagszerű fémamulett, az egyik sarokban pedig fogpiszkálószerű kereszt és fokhagyma díszeleg. Ez utóbbiak az energiavámpírok ellen szolgálnak.
– Jól megnéztem magamnak messziről. Ha nem lett volna szimpatikus, föl sem engedem – mondja kuncogva.
Pillantása ravasz és átható. Pontosan olyan, mint amilyet egy ezoterikával foglalkozó tudós férfiútól vár el az ember. A tudós jelző többszörösen megilleti, hiszen filozófiadoktori címet szerzett, s kilenc nyelven beszél. Munkásságát nemrég egy Oxfordban megjelenő nemzetközi Ki kicsoda?-jellegű összeállítás is méltatta. A kötetben szereplő személyiségek közül ő az egyetlen magyar.
A Kazanlár-féle tarot-iskola látogatói szemmel láthatóan hisznek, hinni akarnak a kártyák sugallatainak. Egy fiatal nő arra kíváncsi, jobban megérti-e a lapok jelentését, ha az azokon látható figurák pózában meditál. Mint mondja, a fejjel lefelé lógó ember (XII-es adulap) testtartását egészen jól sikerült már elsajátítania. A mester udvariasan meghallgatja, majd tapintatosan közli, hogy az egész elmélet komolytalan. Mert ha egyes helyzeteket valóban lehet reprodukálni, mit tesz az illető akkor, ha az egyik lap ábrázolásához híven egy oroszlánt kell meglovagolnia vagy a XVI. kártya témájának megfelelően egy toronyból kell kiugrania. Enyhe közderültség fogadja a választ. Sőt, ha jól látom, még valaki mulat a helyzeten. A falon lógó festményről a huszonkettedik, számozatlan kártya figurája, a Bolond mosolyog megértően.
Irma néni jóslata
Néhány éve idős néni kereste fel a mestert, s arra volt kíváncsi, összekösse-e életét hasonlóan éltes udvarlójával. A tarotlapok egyértelműen azt sugallták: ne adja el házát, s ne költözzön a bácsihoz. Így is történt. A férfi néhány hónap múlva meghalt, s gyerekei ádáz harcba kezdtek az örökségért. Irma néni megmenekült a kínos procedúrától, ám úgy tűnt, hátralévő életében egyedül marad. Ismét fölkereste a jóst, aki legnagyobb meglepetésére közölte: van valaki a környezetében, aki szeretne hozzá tartozni. Rövidesen kiderült, hogy a szomszédban lakóidős úrról van szó. A két ember azóta tökéletes harmóniában él, bár a történtekből okulva egyikük sem számolta fel lakását.
Irma néni ma már minden fontos ügyben kikéri a tarot tanácsát. Sőt olyannyira elsajátította a lapok értelmezésének bonyolult tudományát, hogy alkalomadtán ő jósol a mesternek.