dátum: 2012.01.27.
forrás: http://goldspirit.hu/a-homokora-szemcsei

Egy titokzatos, hermetikus ország, Irán tárul fel előttünk Christian Pahlavi A homokóra szemcséi című könyve által, írja a francia kiadó a műhöz fűzött előszavában. A könyv érdekessége, hogy a szerző több helyen említést tesz barátjáról, a tarot magyar mesteréről, Dr. Kazanlár Áminollah Emil filozófus, festőművészről is.

Dr. Kazanlár Áminollah Emil maga is regénybe illő életutat járt be. Kezdve azzal, hogy Teheránban (Irán, a régi Perzsia területe) született. „Apám a Kazanlár Oszmanli Olulár török-tatár hercegi-szultáni család sarja, Dzsingisz-Khán és Kara Musztafa egyenesági leszármazottja. Kara Musztafa, az utolsó pécsi pasa volt, akit seregei vereségekor unokaöccse és nevelt fia, Szulejmán szultán meggyilkoltatott. A törökök kiűzetése ellenére a családunk visszafurakodott Európába, s különösen Kelet-Közép-Európába: a férfi tagok gyakran innen választottak maguknak feleséget.” (idézet: Gervai András interjújából, Magyar Hírlap,1994.) Anyai ágon svájci–magyar származást tudhat magáénak. 23 évesen költözött édesanyjával Magyarországra, ahol az ELTE spanyol és francia szakán diplomázott, filozófiából doktorált és a bölcsészkaron tizenegy évig perzsa nyelvi rektorként dolgozott. 1990 óta a tarot, az ezoterikus festészet művelésével és tanításával foglalkozik. A 72 éves „mágus” a mai napig oktatja a jóslás, az önismeret, a filozófia iránt érdeklődőknek a világon egyedülálló tarot-ját, az általa festett Kazanlár-tarot-t. A kilenc nyelven beszélő professzor távolabbi családja sem élt hétköznapi értelemben vett életet: Christian Pahlavinak, az iráni sah unokaöccsének 2011 őszén Párizsban, Franciaországban megjelent könyve tanúskodik erről.

Íme Christian Pahlavi „Les Grains du Sablier” (A homokóra szemcséi) című önéletrajzi regényének kiadói előszava, és rövid részlete:

A kiadó előszava:

Az iráni sah unokaöccsének elképesztő sorsa: Christian, aki 1941-ben született Párizsban, francia anyától és egy átmenetileg Franciaországban tartózkodó német katonaorvos apától, csupán jóval később fogja megtudni az igazságot, arról az eredendő “bűnről’, aminek Ő az eredménye. Mindössze öt éves, amikor káprázatosan szép édesanyját feleségül veszi Ali-Reza Pahlavi herceg /az iráni sah testvére/ a császári hadsereg életerős kapitánya, aki éppen Franciaországban tökéletesítette hadtudományi tanulmányait. Még házassága előtt a herceg Christiánt saját, házasságon kívüli fiaként ismeri el. Ezáltal Christián a Perzsa Császárság potenciális trónörököse lesz. Tíz éves a “fritz pofácskájú kis francia fattyú” amikor átköltöztetik Párizsból Teheránba, ahol részese lesz az ottani keleties “Édes Életnek”-Dolce Vitának, a császári udvar, valamint a perzsa főváros kozmopolita aranyifjúságának, amely tulajdonképen nem volt egyéb, mint holmi ismeretlen híd Európa – Kelet és a Szovjetunió között… egészen az 1979-es iszlám forradalomig.
Az anekdoták, hihetetlen sorsok leírása, találkozások kivételesen érdekes emberekkel (Heléne Carre d’Encausse, Valery Giscard d’Estaing, Jean Francois Poncet, Johnny Halliday, Sylvie Vartan, Francois Hardy stb.) leírásának hála az emlékiratokat szinte regényként olvashatjuk, mi több meseként. Christian Pahlavi mesterien vegyíti az eleganciát, a humort, a kíváncsiságot, a történelmi tudományos kutatást, valamint az őszinteséget. Tanúságtétele az olvasók számára, lehetővé teszi, hogy jobban megértsék Iránt, a titokzatos, hermetikus országot, amely továbbra is az aktualitás középpontjában áll.

Részletek a könyvből:

kazanlár fotóA teheráni Szent Lajos iskola különböző nemzetiségű, kultúrájú és vallású tanulóiról: “Üvegalj vastagságú szemüvegével, ami már-már fehérnek látszott Emil Kazanlár, aki török apától és magyar anyától született, halmozottan tehetséges volt. Ekkor éppen megragadó külsejű marionett bábukat készített, de idővel a budapesti Parlament fordítója lett, később pedig tarot mester.” (70. oldal)

“Iránban második alkalommal szemtanúja lehettem a televízió megszületésének. Unokaöcsém, Jacquot, öcsém Patrick és jómagam leültünk a szalon hatalmas kék perzsaszőnyegére és néztük a TV műsorát. Ezen műsor legtöbb előadója ismerőseink közé tartozott: Eugenió és a dzsezzdobja, Emil Kazanlár és a marionett bábui.” (88. oldal)

“Budapesten (a rendszerváltás után), abban az Astoria Szállóban laktunk, amelynek erkélyéről 1918-ban Károlyi gróf kikiáltotta a Köztársaságot. Ekkor próbáltam megtalálni Emil Kazanlárt, akivel a Szent Lajos iskolában régi haverok voltunk. A próbálkozásom nem járt sikerrel. Csupán Franciaországba való visszatérésünk után sikerült megkapnom a címét a Magyar Követségtől. Első levelem egész levéláradatot váltott ki. Négy küldemény egyetlen hét alatt! Emil egyik levelének a végén ezt a kérdést olvashattam: “és Mamy” (Mamy a szerző francia származású nagymamája) Amikor Emil eljött meglátogatni bennünket Nizzába, lefényképeztette magát az előtt az emléktábla előtt, amely lakásunk épületén látható. A tábla jelzi, hogy Jókai Mór, a magyar Balzac bizony jóval mi előttünk élt ugyanezen a helyen. Mielőtt visszautazott volna Emil, részt vett a gyerekek nagy örömére egy feledhetetlen kocsiversenyen, mely az ebédlőasztalunkon zajlott.” (217. oldal)

A könyv adatai:
Cím franciául: Les Grains Du Sablier
Szerző: PAHLAVI, Christian
Kiadó: Editions Thaddée
Kiadás helye: Párizs, Franciaország
Kiadás ideje: 2011.
Méret: 20.00 x 15.00 x 2.00
Oldalszám: 251.p.
ISBN szám: 978 2919131037

Címkék: Christian Pahlavi Les Grains Du Sablier az iráni sah unokaöccsa Irán hermetikus ország Editions Thaddée Dr. Kazanlár Áminollah Emil a tarot magyar mestere