Újság: 24 Óra
Dátum: 2006. október 7. 4. o.
Szerző: Lévai Julianna
Kazanlár Emil Ámin segít kijutni a labirintusból. Meditáció és önismeret.

Kazanlár Emil Ámin filozófus és festőművész tarot képeit október 13-áig tekinthetik meg az érdeklődők az Árpád Hotel Panorámatermében, húsz év után második alkalommal.

Már a neve különlegesen cseng a magyar fül számára. Kazanlár Emil Ámin marxista családból származó édesanyja a Magyar Rádió Amerikába sugárzott kulturális adásainál dolgozott. Édesapja, az utolsó török szultán unokaöccse, Iránból került hazánkba, ösztöndíjasként. A filozófus apai nagyapja oda menekült Törökországból Kemal Atatürk forradalma elől. Mivel négy feleségéből az egyik – Kazanlár Emil Ámin nagymamája – perzsa volt, Iránban telepedtek le.
Kazanlár Emil Ámin elmeséli: nem összeférhetetlen számára a marxista anya és az iszlám édesapa. – A világ két különböző aspektusát ismerhettem meg, és ez nagyon jó. Mindketten, ha különböző megközelítésekkel is, de az emberiség jólétét akarták. A tarot is ezt a célt szolgálja nálam: igyekezzünk jobbá tenni életünket, megoldani problémáinkat.
Amikor édesanyjának fasiszta politikai kéréseknek kellett volna eleget tennie, Iránba költöztek. A filozófus Teheránban született 1939-ben, és ott nevelkedett 23 éves koráig. Ám a szülők a sah ellenzékei közé tartoztak, így ismét menekülni kellett, ezúttal Magyarországra.
Kazanlár Emil Ámin Iránban tradicionális perzsa miniatúra festészetet tanult, amely magába foglalja az ezotériát. Mint mondja, a középkori festészeti stílust a tarotkártya-festők is gyakran használják. Hazánkban az állami bábszínháznál dolgozott, a díszletfestő műhelyben, az ELTE-n doktorált, felkérésre perzsa művészettörténetet tanított. A munkás-paraszt kormány tájékoztatási hivatalában is dolgozott kilencnyelvű tolmácsként, fordítóként. Mint mondja, büszke arra, hogy Kádár Jánosné volt a közvetlen főnöke. Majd a magyar turizmus következett. És megismerkedett egy dunakanyari művész baráti körrel, esztergomiakkal, tatabányaiakkal… Akik hamarabb befogadták művészként, mint Budapesten. Közben tovább tanult festeni Országh Lilitől. Saját, hozott stílusát megőrizve, először éppen megyénkben állította ki műveit.
Az, amit fest: több ezer éves tradíció. – Nem igaz, hogy a tarot csak jóslásra alkalmas. Sőt, elsősorban meditációs, önismereti célokat szolgál. A jóslás csupán egy praktikus meditáció, semmi egyéb – jegyzi meg. – Ha helyünket meg akarjuk találni a világban, önmagunkat kell jobban megismerni. Akkor nem sorscsapásként éljük, ítéljük meg a történéseket, hanem úgy: mit csináltam helyesen, és mit nem a lehetőségeken belül? Miért vagyunk ebben a szituációban? Néha nagyon meg van kötve a kezünk, de megoldás mindig van.
Hogy a hétköznapok során használja-e a módszert? – Ha nagyon nagy kérdések vannak az életemben, akkor konzultálok a tarot-val. Segít abban, hogy kijussunk a labirintusból, és világosan lássuk, mi a teendő. Azt is elárulja, van felelősségük a kártyavetőknek: Van, aki spontán jós, mert lát, de nem tud tanácsot adni, így meg kell állnia, hogy nyilatkozzon. Más már képes lélektani tanácsot is adni, de fontos: nem szabad rábeszélni senkit, mit is tegyen, és felesleges optimizmussal sem szabad beoltani.
A kiállítás október 13-áig tekinthető meg hétköznap 15-18 óra között az Árpád Hotel Panorámatermében.

Lévai Julianna