Cikk címe: Ezotéria és tarot
Dátum: 2005. február
Forrás: Városházi Híradó

Avagy kerti parti jóslással, hastánccal és könyvbemutatóval
Kazanlár Ámin Emil az egyik legkülönlegesebb ember akivel valaha is találkoztam. Néhány hónapja a budafokiak a Tóth József utcai Szabó Ervin könyvtár összejövetelén találkozhattak vele és képeivel. Érdekes előadásával, karizmatikus egyéniségével lenyűgözte hallgatóságát. Kilenc nyelven beszél és több mint harminc éve foglalkozik miniatúra festészettel és a Tarot-kártyával.
– A családom apai ágon török eredetű. Apám Dzsingisz kán és Kara Masztafa egyenesági leszármazottja. 1928 és 1938 között a magyar állam ösztöndíjával tanult Budapesten, a Műegyetemen. Közben, hogy eltartsa magát arab, perzsa és török nyelvleckéket adott. Így ismerkedett össze nagyváradi születésű, de svájci származású anyámmal. Ő a kényszerű politikai elköteleződés és a háború elől Teheránba menekült – férjhez. Ott születtem 1939-ben. Tizenöt éves koromban egy miniatúrával megnyertem egy indiai nemzetközi rajzverseny első díját. Így jutottam be a teheráni képzőművészeti főiskola miniatúra szakára. Ezen kívül a kultuszminisztérium megbízásából én alapítottam a perzsa állami bábszínházat, a televízióban saját gyermekműsoromat vezettem, a magam írta darabokat, játszottam, díszleteit terveztem. Tizenhat éves koromban elváltak a szüleim. Édesanyám megvárta, míg befejezem a tanulmányaimat. Aztán az akadémia elvégzése után még tanítottam egy iskolában. Huszonhárom éves lettem, mire eljutottunk Magyarországra. Itt az érettségi vizsga letétele után két évig a bábszínházban dolgoztam, aztán felvettek a bölcsészkar spanyol-francia szakára. Ez után hat évig dolgoztam a Parlamentben francia, spanyol, angol, perzsa tolmácsként, később 13 évig az Idegenforgalmi Propaganda kiadó Vállalatnál, először tolmácsként, majd idegenforgalmi lapoknál. Rövid időre megfordultam a Lapkiadó Vállalatnál és az iráni nagykövetségen is. 1990 óta szabadúszó vagyok: az ezoterikus festészet és a Tarot művelésével és tanításával foglalkozom. Sose hagytam abba a festést, Országh Lili például 11 évig tanított.
A mester Budafok egyik legrégebbi utcájában lakik immár évtizedek óta és itt gyűlnek 9ssze minden májusban Emil napon barátai és tanítványai immár 15 éve. Minden évben új fölfedezett – egy író vagy festő – mutatkozik be ezeken az összejöveteleken. Idén Fister Mária Magdolna, szlovákiai magyar író Dobszerda című könyvének premierje volt. Szepes Mária is járt már náluk. Rögtön a rendszerváltás utáni évben itt nyílt az első hivatalos ezoterikus bolt Magyarországon, amelyet egy francia üzlet mintájára csináltunk meg. Ezt nyitotta meg Szepes Mária. A bolt azóta megszűnt, helyére a tanoda-műterem lépett.
-Milyen rendszerességgel indulnak tanfolyamok?
-Három éven át, nyaranta minden vasárnap várjuk az érdeklődőket kolléganőmmel, Benda Luca Szisszivel. Az első év a kezdő, a második a haladó és végül a harmadik év a mesterkurzus. Persze minden évben lehet jelentkezni a kezdő csoportba is. Szisszi civilben építőmérnök, de utazásai során rengeteg helyen megfordult, többek között élt japánban is. Ott sajátította el az ezoterikus festészetet és az ezotériát. Ő egyébként úgynevezett gyógyító képeket fest. Ő tanítja iskolánkban az ezoterikus anatómiát, a csakrák ismeretét.
-A bevezetőben említettük, hogy harminc éve foglalkozik a Tarot kártyával. MI is ez tulajdonkeppen?
-A Tarot kártya, amivel meditálnak, önismereti gyakorlatot végeznek vagy jósolnak. Eredetileg az egyiptomi főpapok beavatására szolgáló hieroglifarendszer. Ábrák szöveg nélkül. Később a zsidó kabbalában ábrák helyett a héber ábécé huszonkét alapbetűje jelent meg. A Spanyolországba szóródott zsidók a XIII. század második felében viszont ábrákkal igyekeztek helyettesíteni a betűket. Ekkor születtek meg – a szimbólumok mellőzésével – a mai Tarot ősalakjai, rajzolt figurái. S akkortól kezdték a kártyát jóslásra használni. A Tarot bekerült az európai kultúrába.
– Hogyan lehet jósolni kártyával?
– Bárki kialakíthatja a maga kártyakirakási módszerét, de léteznek hagyományos kirakási rendszerek is. Én eddig hetvenhetet gyűjtöttem össze belőlük. A Tarot a múltból kiindulva beszél az emberről. Vannak olyan kirakási módok, amelyek révén a múltat, jövőt lehet nézni, vagy valamilyen bekövetkező esemény részleteit lehet feltárni. Van amelyik segítségével az egyén pszichológiai, lelki fizikai szellemi állapotáról tudunk képet alkotni.
– Úgy tudom tarot iskolát is vezet.
– Így igaz! Ez is egy 15 éves iskola. A Tarot figurákban ott van a hét erény és ennek üzenet jellege van. Ezek régi teológiai figurákon alapszanak és ezeket tanulmányozzuk, tanuljuk. Van a Belgiumban és Svájcban kiadott saját készítésű Kazanlár tarot, amit tanítok. Az elmélet lényegében több a gyakorlatnál Komoly meditációs és szimbólum iskola.
– Egy svájci kiadó gondozásában jelent meg a Kazanlár Tarot néven ismertté vált könyve. Mennyiben volt ez más, miben rejlett az újdonsága?
– 1984-ben kezdtem a kártyafestést, 10 évig dolgoztam rajta. Az egyiptomi, perzsa és hindu figurák mellett a Tarot történetében először az én kártyáimon jelennek meg a magyar legendárium alakjai: Szent István, Csaba királyfi, Szent Margit, Emese, Toldi és Ferenc József. Az én munkám ökomenikus, többféle vallási megközelítést tartalmaz. Itt született Budafokon két éve a kerek Tarot, amit nagyon szeretek, mert a rovásírás, a mágia alapján készült. Olyan ókori és középkor eleji történetek vannak benne, mint például sumér és hun legendák. Engem befogadott vendégként ez az ország, noha csak félvér vagyok itt, akkor én is tartozom annyi tisztelettel, hogy ennek az országnak a legendáit és történelmi hőseit, meséit a Tarot képeimbe bele vegyem. Így kiadómon keresztül, aki az egész világon terjeszti a kártyákat, kijutnak ezek a történelmi hősök a nagyvilágba.
– Mióta él Budafokon?
– Ahol élünk a feleségem családjának a háza, akik tősgyökeres budafokiak. Ez valaha egy farm volt, egy gazdaság. ma ez a műtermem, a kolbászfüstölő pedig a könyvtáram. Feleségem mamájának – aki könyvterjesztő volt – hihetetlen gyűjteménye volt. Ez párosulva az én könyveimmel most egy kisebb megyei könyvtára készletét teszi ki. A szépirodalomtól az ezoteriáig mindent magába foglal ez a 6000 kötet.